London Estates, Chesterfield

Chesterfield Borough Council

Case study
Scroll Down

Project overview

The project was carried out in two phases designed to improve the overall environment across a number of estates in the Chesterfield area and provide upgraded pedestrian, vehicular and cyclist traffic movements throughout the estate and its surrounding arterial roads and junctions.

Having completed phase 1 in previous years we were able to build on already well-established resident and general stakeholder communication links to the benefit of the entire project.

Chesterfield BC and Derbyshire County Council both aspired for the efficiency of the built environment. This was a particular focus in developing the design intent for road junction realignments, footpath construction and the provision of cycle lanes with extensive hard and soft landscaping throughout each estate.

The overall design intent for the phases of the scheme was to substantially upgrade the entire estate with major improvements and realignments to the road structure, footpaths, and the hard and soft landscaping in between residential and commercial properties.

Works were programmed and sequenced to ensure that all local resident and commercial stakeholders did not face any undue impact caused by the works.

click to enlarge

Resident Engagement

From the outset we engaged with all stakeholders and affected parties, working collaboratively with Chesterfield Council and Derbyshire County Council Highways Department, and achieving good all round business relations throughout.

The scheme was spread over a wide area on the estates with major highway junction realignment works being carried out over a number of main arterial road junctions leading into the estate.

Early sequential site clearances allowed excavations for the revised drainage required by the highway and junction realignment works. Junctions at the interface between the estate roads and main arterial roads were reconstructed and realigned with resurfacing of the arterial carriageways. New traffic signal-controlled cycle lanes were introduced during the junction realignment

Works New kerb installations using LOLER Regulations compliant mechanical handling on both sides of the carriageway defined the new road layout and junction realignments. Tactile paved drop crossings were laid at the various pedestrian crossing points along the route.

Street lighting signage and furniture installations and remedial soft landscaping completed the works in line with the clients’ aspirations.

Traffic Management

By definition the road and footpath construction works would be potentially intrusive on the daily routines of resident and commercial businesses in immediate proximity to the work areas.

The effective mitigation of intrusive works was one of the key challenges to the project requiring detailed plans and close attention to the needs of the surrounding stakeholders. Through an extensive prestart consultation and engagement, we gained essential local knowledge and

feedback information regarding local routines, delivery times and refuse collection dates.

This information was of significant assistance in drawing up our programme and work sequence plans which in turn influenced our traffic management arrangements. All traffic management was carried out in compliance with the New Roads & Streetworks Act.

The main arterial roads bordering the site and included as a major part of the works had a dense traffic flow requiring complex traffic management and assessment plans to be implemented which varied in direction and location as works progressed.

We implemented a traffic flow strategy to maintain safe vehicular and pedestrian access to all areas of the estate and other stakeholders bordering the main highway during road reconstruction works.

Estate roads for example were planed off and resurfaced one section at a time keeping one lane open in compliance to maintain safe traffic flows.

During this and all other highway works we provided securely fenced off DDA compliant pedestrian corridors which carried clear unambiguous warning and diversionary signage strategically placed for clarity of message.

We carried out frequent work sequence reviews collaboratively with Chesterfield BC to ensure our works were the most efficient as possible throughout the programme with high resident and commercial stakeholder satisfaction levels being fully maintained.

I found Casey to be a professional organisation who were willing to go the extra mile to complete the work, with a level of tenant focus that impressed me.

Richard Furniss, Chesterfield Borough Council

Go back to case studies

Case studies

View next case study

Next case study

Speak with an expert

Contact us

'